Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ-ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ 2 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

Ο ιμπεριαλισμός και ο εθνικισμός έχουν την ίδια ρίζα,το κοινωνικόν ένσυκτο.Αλλ'' ενώ ο εθνικισμός θέλει συμπτωσην κρατικών και εθνικων ορίων,ο ιμπεριαλισμός επιδιωκει την επεκταση κρατικων ορίων πέραν από τα εθνικά.Ο εθνικισμός ενός έθνους αναγνωριζει και συμβιβάζεται με όλους τους άλλους εθνικισμούς,ως εκ τουτου έχει αμυντικό χαρακτήρα και μπορεί να αποτελέσει την βάση ειρηνικων σχέσεων των εθνών ' εποτελει τον αλτρουϊστικων εθνικισμόν ,όπως είπαν.Ο ιμπεριαλισμός ενός κράτου αποτελει κατανάγκην αρνηση των άλλων ιμπεριαλισμών,μπορεί να συμβιβασθεί με αυτο'υς μόνο προσωρινώς και διά τούτου έχει επιθετικόν χαρακτήρα και αποτελει τον εγωιστικόν εθνικισμόν και επάνω σε αυτο δεν μπορει να θελμελιωθεί πάγια ειρήνη.Ο εθνικισμός αποτελεί το mimimun των εθνικων αξιωσεων ενός έθνους και στηριζεται περισσότερον εις το έθνος και διά τούτο ένας έθνος μπορεί να αναλάβει έναν αγώνα υπέρ της εθνικιστικής του ιδέας,αν και έχει βεβαιότητα ότι δεν μπορεί να επικρατήσει.Αντιθέτως ο ιμπεριαλισμός υπονοεί τάσεις απεριόριστου εξαπλώσεως ανός κράτους ,στηρίζεται εις το συμφέρον και εις τον υπολογισμόν των δυνάμεων και για αυτό τα κράτη δεν ριψοκινδυνεύον δια τας ιμπεριαλιστικάς των αξιώσεις χωρίς πιθανότητα επιτυχίας.

Θεσσαλονίκη: Θησαυροί ελληνιστικών χρόνων στα εργοτάξια του μετρό




1.414 τάφοι του δυτικού και ανατολικού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνουν το τοπογραφικό στίγμα της αρχαίας πόλης σε πέντε κεντρικούς σταθμούς όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες του μετρό. Οι περιοχές: «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός», «Σιντριβάνι», «Πανεπιστήμιο» και «Ευκλείδης» και η έκταση στα νότια της κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι γνωστές για την αρχαιολογική τους σημασία από παλιότερες ανασκαφικές έρευνες της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που είναι επικεφαλής του αρχαιολογικού έργου για την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.



Συγκεκριμένα στον σταθμό του «Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού» όπου ολοκληρώθηκαν οι ανασκαφές ερευνήθηκαν ενενήντα τέσσερις τάφοι που ήταν πλούσιοι σε ταφικά μνημεία, πενήντα οκτώ που ήταν κτερισμένοι με πήλινα και γυάλινα αγγεία, χάλκινα νομίσματα, χρυσά και χάλκινα κοσμήματα, χρυσές δανάκες, οστέινα και μεταλλικά αντικείμενα. Το τμήμα αυτό του δυτικού νεκροταφείου καλύπτει χρονολογικά μια μεγάλη περίοδο από την ελληνιστική εποχή έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους.



Η ανασκαφική έρευνα στο σταθμό «Συντριβανίου» έφερε στο φως τάφους από το ανατολικό νεκροταφείο της αρχαίας πόλης που χρονολογούνται από την ελληνιστική εποχή έως και τα υστερορωμαϊκά χρόνια. 1028 τάφοι με πλούσια κτερίσματα ανακαλύφθηκαν το καλοκαίρι στο χώρο που εκτείνεται στα νότια της κεντρικής βιβλιοθήκης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η πλειονότητα των τάφων χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ τριάντα πέντε εντάσσονται στην ελληνιστική περίοδο. Ανάμεσα στους ελληνιστικούς τάφους καταγράφηκε και ένας λακκοειδής τάφος που μέσα σε ξύλινο φέρετρο περιείχε τέσσερα χρυσά στεφάνια από φύλλα ελιάς, κοσμήματα, νομίσματα και αγγεία.

Η Ρουμανία βάζει την Ελλάδα στον κυκλώνα με τους πυραύλους

Ότι και να γινει να ξέρετε πως η Ελλάδα δεν θα αναμυχθεί καθόλου στα γεγονότα

Απρόβλεπτη εξέλιξη στο επικίνδυνο παιχνίδι με την αντιπυραυλική ασπίδα από την κυβέρνηση της Ρουμανίας που επιχειρεί να βάλει σε πολιτικές περιπέτειες και την Ελλάδα.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο η Ρουμανία επιθυμεί να εγκαταστήσει τους ΝΑΤΟϊκούς πυραύλους στο έδαφός της ακολουθώντας την Πολωνία και την Τσεχία που αντιμετωπίζουν την σκληρή αντίδραση της Μόσχας.

Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο Ρουμάνος υπουργός Άμυνας Τεοντόρ Μελεσκάνου μετά από συζητήσεις που είχε με τον ομόλογό του Β. Μεϊμαράκη.

«Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναπτύξει σχέδιο πυραυλικής αμυντικής ασπίδας για να υπερσπιστεί χώρες της Ε. Ε. συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Ελλάδας και Ρουμανίας», δήλωσε ο Μελεσκάνου συμπληρώνοντας ότι η Ρουμανία θα συμμετάσχει στον σχεδιασμό αυτό στο μέλλον.

Ο Ρουμάνος υπουργός προσπάθησε (διά του κ. Μεϊμαράκη) να διαχωρίσει τους ΝΑΤΟϊκούς πυραύλους από τους αμερικανικούς που θα εγκατασταθούν σε Πολωνία και Τσεχία και είπε ότι το αμυντικό αυτό σύστημα θα προστατεύσει την Ευρώπη σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα.

Οι Μεϊμαράκης και Μελεσκάνου συναντήθηκαν την Πέμπτη στο ΥΠΕΘΑ και συζήτησαν θέματα διμερούς συνεργασίας, τις τελευταίες εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη, τα γεγονότα στον Καύκασο καθώς και θέματα που συνδέονται με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, ενώ υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ.

Μετά τη συνάντηση δέχθηκαν ερωτήσεις από δημοσιογράφους και ο κ. Μελεσκάνου είπε επί λέξει:«Έχουμε συζητήσει με τον κ. υπουργό όλα τα ζητήματα που αφορούν την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών ΝΑΤΟ και Ε.Ε. και βεβαίως συζητήσαμε και για την επέκταση της αντιπυραυλικής ασπίδας.

Το σχέδιο της επέκτασης της αντιπυραυλικής ασπίδας, θεωρούμε ότι δημιουργεί μια μεγαλύτερη σταθερότητα και προστασία των λαών μας.

Και εδώ συμφωνήσαμε ότι θα έπρεπε σε αυτά τα σχέδια του ΝΑΤΟ να υπάρχουν, να προβλέπονται κάποιες δυνατότητες επέκτασης, της ολοκληρωμένης, αυτής της αντιπυραυλικής ασπίδας που να μπορεί να προστατεύει όλες τις χώρες της Ε.Ε., τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, όλες τις χώρες.

Για μας το καλύτερο θα ήταν οι χώρες της Ε.Ε. να έχουν ένα δικό τους σύστημα προστασίας σε ότι αφορούν τα διάφορα οπλικά συστήματακαι των πιθανοτήτων να υπάρχουν προβλήματα που δημιουργούνται από τρίτες χώρες».Αμέσως έλαβε το λόγο (εμφανώς ενοχλημένος) ο κ. Μεϊμαράκης που είπε:«Ένα λεπτό γιατί έχω την αίσθηση ότι η ερώτηση δεν μεταφράστηκε όπως θα έπρεπε με την έννοια ότι υπάρχουν δύο ζητήματα στην αντιπυραυλική ασπίδα.

Το ένα είναι αυτό το οποίο συζητείται πράγματι μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια των χωρών-μελών και το άλλο είναι, αν κατάλαβα καλά την ερώτησή σας, αυτό που αφορά τις διμερείς σχέσεις της κάθε χώρας με την Αμερική ή με το ΝΑΤΟ.Εμείς συζητούμε το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ, το οποίο όπως γνωρίζετε είναι στο πλαίσιο μιας συζήτησης που δεν έχει προχωρήσει ακόμα ούτε σε επίπεδο τεχνικών ή οικονομικών δεδομένων καισυζητείται ως αντιπυραυλική ασπίδα συνολικά των χωρών του ΝΑΤΟ και όποιων άλλων χωρών θέλουν να κάνουν συνεργασία με τη συμμαχία.

Τώρα όποια χώρα διμερώς θέλει να συνεννοηθεί με την Αμερική να έχει δική της αντιπυραυλική ασπίδα είναι δικό της διμερές θέμα δεν είναι θέμα κοινό.Για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό: κατά τη γνώμη μου ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ».

"Με τον αφελληνισμό τι γίνεται;"

"Διαβάσαμε πρόσφατα μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα της ''Daily Star'' για την Premier League και διαπιστώσαμε ότι η ποδοσφαιρική Ευρώπη έχει κορυφαία κοινά προβλήματα.Προσέξτε:μόνο οι 4 στους 27 παίκτες της Αρσεναλ είναι Αγγλοι! Μην νομίζετε ότι οι υπόλοιποι έχουν πολύ περισσότερους.Η Τσέλσι 7 και η Λίβερπουλ μόλις 6,σε σημείο μάλιστα οι οπαδοί της Μάντσεστερ να επιστρατεύουν ειρωνικά συνθήματα στην ισπανική γλώσσα για να πικάρουν τους παίκτες του Μπενίτεθ... Η ''Independent'' προχώρησε ένα βήμα παραπέρα.Αφού επεσήμανε ότι οι ξένοι ποδοσφαιριστές στο αγγλικό πρωτάθλημα του 1992 ήταν 11 και τώρα 330,ρώτησε τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού τι θα κάνει η κυβέρνηση.Ο εκπρόσωπος της βρετανικής πολιτείας δεν κρύφτηκε πίσω απο το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και άλλα τέτοια ελληνικά παραμύθια.Απάντησε με σαφήνεια ότι εξετάζονται περιορισμοί στην εισαγωγή ξένων παικτών για να διασωθεί η τοπική παραγωγική διαδικασία.Μάλιστα ο πρώην υπουργός Αθλητισμού πρότεινε σάλαρι καπ για να ελεγχθεί αποτελεσματικά η δαπάνη των μετεγγραφών από το εξωτερικό.Στην Ελλάδα ουδείς τολμά να τα βάλει με την ΕΠΟ,η οποία κατάφερε με τον μπαμπούλα της FIFA να καταστήσει ανενεργό τον αθλητικό νόμο που ψήφισε η Βουλή.Ο εποπτικός έλεγχος και ο καλώς εννοούμενος παρεμβατισμός της πολιτείας έχει ακυρωθεί στην πράξη απο τους παραγοντικούς τσαμπουκάδες και λεονταρισμούς.Οπότε ποιός θα ασχοληθεί με τον Αρη που θεωρείται πετυχημένο λατινογενές μοντέλο,ενώ πριν πέντε χρόνια είχε με διαφορά την καλύτερη ποδοσφαιρική υποδομή στην Ελλάδα,κερδίζοντας με άνεση τα πρωταθλήματα νέων;O αφελληνισμός του ποδοσφαίρου μας προχωράει με γοργούς ρυθμούς και στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται ούτε συμφωνία κυρίων μεταξύ των προέδρων,ούτε δραστική παρέμβαση της ομοσπονδίας.Ο αντίλογος περί ελεύθερου ανταγωνισμού είναι αδύναμος μπροστα στις ρεαλιστικές σκέψεις που ήδη υπάρχουν στην Ευρωπαική Ενωση για περιορισμούς στη μετακίνηση των ξένων παικτών.Θα είχε ενδιαφέρον να ακούγαμε προεκλογικά τις απόψεις των ελληνικών κομμάτων για το θέμα, χωρίς σωβινισμούς και ακραίους εθνικισμούς.Αν και απο πολιτικές δεσμεύσεις, έχουμε χορτάσει..."